Τα Νέα μας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο σχεδιασμός για το νέο χρηματοδοτικό προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων έχει ήδη ξεκινήσει, έστω κι αν το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον II» βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στεγαστικών Δανείων (European Mortgage Federation), προωθώντας ένα σχήμα το οποίο θα συνδέει τα στεγαστικά δάνεια με το ενεργειακό πιστοποιητικό του εκάστοτε ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο, η αξία ενός ακινήτου θα αποκτά περιβαλλοντικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά. Στόχος της Επιτροπής είναι ο συνυπολογισμός της ενεργειακής απόδοσης μιας κατοικίας, ως κριτήριο για τον τύπο στεγαστικού δανείου που θα δίνουν οι τράπεζες.

Βεβαίως, το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν θα αφορά μόνο ιδιωτικές κατοικίες αλλά και τα κτίρια του δημοσίου τομέα, καθώς η απώλεια της ανεργίας που προκύπτει από τη χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα των μεγάλη δημοσίων κτιρίων είναι μεγαλύτερη από αυτήν των ιδιωτικών κατοικιών.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται, είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, δηλαδή η υλοποίηση ενός μοντέλου ΣΔΙΤ στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων. Το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί σε δήμους στη Γαλλία.

Οι προτάσεις αυτές είναι ακόμα υπό εξέταση, ωστόσο είναι σαφές πως τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Πρόσφατα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «ένα Εξοικονομώ κάθε χρόνο» για να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους στην αποδοτικότητα των κτιρίων.

Πηγή: alunet.gr