Τα Νέα μας

Επενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας έως το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου 9 δισ. για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Είναι τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που ήδη κατατέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη στο Athens Energy Forum.

«Θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” τον χρόνο για να πιάσουμε τους στόχους μας», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του σπάταλου οικιακού τομέα, πρόγραμμα στο οποίο την περασμένη χρονιά εντάχθηκαν περίπου 50.000 κατοικίες.

Το εθνικό πρόγραμμα, που εντάσσεται στους κοινοτικούς στόχους στον ενεργειακό τομέα, προβλέπει ότι δεν θα ανανεώνονται οι άδειες για λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες το 2030 θα καλύπτουν μόνον το 17% του ενεργειακού μίγματος, ενώ θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων, με προοπτική να φτάσουν το 32,5%.

«Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε τη λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας και σημείωσε ότι η διαγωνιστική διαδικασία στις ΑΠΕ, που θεσμοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017, έχει ήδη αποδώσει με μείωση των τιμών έως 30%.

Πηγή: alunet.gr