Τα Νέα μας

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον οδηγό εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από τον οδηγό αναμένεται να καθοριστούν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποβολή από τα νοικοκυριά αιτήσεων υπαγωγής στις χρηματοδοτούμενες δράσεις. Οι ίδιες πηγές θέλουν η πλατφόρμα που λειτούργησε και στον προηγούμενο κύκλο να ανοίγει σταδιακά ανά ομάδες περιφερειών από τις 10-12 Ιουλίου. Πιθανότερο διάστημα αιτήσεων ανά περιφέρεια :

  • 10-12 Ιουλίου: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας
  • 15-16 Ιουλίου: Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης
  • 17-19 Ιουλίου: Αττικής, Νοτίου Αιγαίου

Επίσης μία από τις αλλαγές στα κριτήρια υπαγωγής είναι η διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου της τελευταίας κατηγορίας. Συγκεκριμένα, κατά πάσα πιθανότητα, η έβδομη κατηγορία στην οποία είχαν τη δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, όχι επιδότησης, φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ θα ανέβει στα 80.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα στο προηγούμενο «Εξοικονομώ» το ανώτατο όριο ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος ήταν τα 40.000 ευρώ και αυτό στο νέο πρόγραμμα αναμένεται να φτάσει στα 80.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά με αυτό το ύψος εισοδήματος θα δικαιούνται μόνο άτοκο δάνειο, δηλαδή δεν θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση.

Τα ανώτατα ποσοστά επιδότησης, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν αναμένεται να αλλάξουν και να κινηθούν ανάμεσα στο 50% και 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» που θα τρέξει από τον Ιούλιο εκτιμάται σε 270 εκατ. ευρώ και θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν περί τα 25.000 νοικοκυριά.

Οι κλίμακες επιδότησης σύμφωνα με τον προηγούμενο οδηγό παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα αλλά και ο αριθμός προστατευόμενων μελών καθορίζουν το ύψος της επιδότησης.

Το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Πηγή: alunet, profilnet

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, η εταιρία Πικράκης, αποτελεί την ιδανική λύση για τα κουφώματα αλουμινίου.

Μια συνεργασία εμπιστοσύνης!