Τα Νέα μας

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον κλάδο του αλουμινίου πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου την Τετάρτη  27 Μαρτίου στις 15.00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο CROWNΕ PLAZA ATHENS CITYCENTER. Αμέσως μετά ακολούθησε η Γενική Συνέλευση της.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσημα από τον Γενικό Δ/ντή του Ι.Ο.Β.Ε., Καθηγητή Νίκο Βέττα, η κλαδική μελέτη που εκπόνησε το Ίδρυμα με τίτλο «Η Βιομηχανία Αλουμινίου στην Ελλάδα: Συνεισφορά στην οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης».

Στην μελέτη αυτή του Ι.Ο.Β.Ε., πραγματοποιείται για πρώτη φορά μία ουσιαστική καταγραφή των δυνατοτήτων και των πραγματικών μεγεθών του κλάδου, από έναν αξιόπιστο και αναγνωρισμένο φορέα, τόσο σε επίπεδο παραγωγικότητας, άμεσης και έμμεσης απασχόλησης, δυναμικότητας, όσο και σε επίπεδο προοπτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με 1,9 εκατ. τόνους παραγωγής βωξίτη το 2017, η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη 12η παγκοσμίως. Στην παραγωγή αλουμίνας, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ το 2017, μετά την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Υψηλά βρίσκεται η χώρα και στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου – πέμπτη στην ΕΕ μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.

Επιπλέον:

  • Η βιομηχανία αλουμινίου συγκαταλέγεται στους έξι κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας με την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την περίοδο της κρίσης.
  • Το 2018, η αξία των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων αλουμινίου ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με το 2009 (852 εκατ. ευρώ). Μεταξύ των βιομηχανικών προϊόντων, τα προϊόντα αλουμινίου έχουν το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα (0,8 δισ. ευρώ το 2018). Συνεισφέρουν διαχρονικά περίπου το 10% με 11% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, όταν το αντίστοιχο μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ είναι μόλις στο 1,3% με 1,4%.
  • Οι προοπτικές του αλουμινίου είναι θετικές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των τιμών ενέργειας, η παραγωγή αλουμινίου στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αν και με ελαφρώς επιβραδυνόμενους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, η κατασκευή οικοδομικών προϊόντων από αλουμίνιο ενδέχεται να πετύχει διψήφιους ρυθμούς ανόδου την τριετία 2020-2022.

Παράλληλα, έγινε συζήτηση για τις «Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και τις διεθνείς προκλήσεις», όπου οι ομιλητές ήταν ο Γ. Σταθάκης, ΥΠΕΝ, Χ. Σταϊκούρας, τέως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Π. Παπάζογλου, Δ/νων Σύμβουλος ΕΥ. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής και Πρόεδρος της ΕΕΑ, Γ. Δουκίδης. Ο Γ. Σταθάκης θα αναφέρθηκε και στο τρέχον πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, με τη συμμετοχή της υπεύθυνης Marketing & Ποιότητας στην Πικράκης ΑΕ Αδαμαντία Πικράκη, ως μέλος του ΔΣ της ΕΕΑ.

 

Πηγή: alunet.gr