Τα Νέα μας

exoikonomoΤην επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», για 35.000 νοικοκυριά που είχαν υποβάλει αίτηση έως τα τέλη του 2015, χωρίς τελικώς να επωφεληθούν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστας Γαλιάτσος. Για την επανέναρξη του προγράμματος θα διατεθούν περί τα 120 εκατ. ευρώ και η διαδικασία για την οριστική ένταξη των δικαιούχων θα ανακοινωθεί αυτές τις μέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδιο για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ εκτίμησε ότι πολλοί από τους αιτούντες, έχουν ήδη αποσύρει το ενδιαφέρον τους, αλλά όπως είπε θα επιδιωχθεί να ικανοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός των αιτημάτων που εκκρεμούν. Ανακοίνωσε επίσης τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο με στόχο την παροχή μικροπιστώσεων έως 25.000 προς πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και τη χορήγηση δανείων και εγγυήσεων.

Στόχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, πάγωσε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, μετά την εξάντληση των χρημάτων που αφορούσαν το σκέλος της επιχορήγησης του δανείου. Αποτέλεσμα ήταν να μείνει σε εκκρεμότητα ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων από νοικοκυριά, που -με δεδομένο την εξάντληση των πόρων- δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν, παρά την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν οι δικαιούχοι. Η ενεργοποίηση του προγράμματος γίνεται πλέον δυνατή μετά την εξεύρεση πόρων, που κατά ένα μέρος προέκυψαν από την αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό και τους τόκους που εισπράχθηκαν από αυτά τα δάνεια. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με κάποιους πρόσθετους πόρους υπολογίζονται σε 120 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν για την ικανοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων.