Τα Νέα μας

Με το σύνθημα «Ηράκλειο: σταθερά βήματα προς μια βιώσιμη πόλη», ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, στο αίθριο της Λότζια, οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, οι οποίες θα έχουν διάρκεια έως και την Παρασκευή 8 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στον θεσμό  της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας (European Sustainable Energy Week), ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό γεγονός αφιερωμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποδοτική χρήση της ενέργειας σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Η  Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας διοργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Cretan Energy Cluster και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

Ο  Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, δήλωσε σχετικά: «Συμμετέχουμε ως Δήμος Ηρακλείου στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας έχοντας έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων πάνω στον οποίο εργαζόμαστε. Πρωτοπορούμε σε εθνικό επίπεδο με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν αφορά μόνο σε τεχνικά έργα υποδομής αλλά και σε εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής, στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαχείριση οικιακών απορριμμάτων, προβολή στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάδειξη των χώρων πρασίνου και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, κ.ά.

Το όραμά μας είναι ένα Ηράκλειο όμορφο και φιλικό, μια πόλη κατάλληλη για να ζεις και παράλληλα μια πόλη που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της».

Οι δράσεις,  οι οποίες στηρίζονται στο μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης αποτελούν τη βάση της πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου για το περιβάλλον και τα ενεργειακά θέματα. Αναπτύσσονται σε μια σειρά από ζητήματα για τα οποία ο Δήμος εργάζεται συστηματικά και αφορούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου, στις βιοκλιματικές αναπλάσεις ανοιχτών χώρων και οικισμών με αύξηση του χώρου πρασίνου, στις ενεργειακές παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια, την προώθηση μεταφορών φιλικών προς το περιβάλλον, στη μελέτη δράσεων για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου και του περπατήματος στις επιλογές μετακίνησης, στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αστικό ιστό, την εξοικονόμηση ενέργειας με την αξιοποίηση τεχνολογίας LED στον οδοφωτισμό, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν πρωινές και απογευματινές ώρες την εβδομάδα 4-8 Ιουνίου 2018, και περιλαμβάνουν:

Τις πρωινές ώρες 10:00 – 12:00, περιβαλλοντικό θεατρικό παιχνίδι για τάξεις Δημοτικών Σχολείων του Ηρακλείου, μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος, προβολή σε πραγματικό χρόνο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, έκθεση ανακυκλωμένης Τέχνης, συλλογή χρησιμοποιημένων λαμπτήρων και ανταλλαγή με LED, διανομή t-shirts, καπέλων και τσάντας πολλαπλών χρήσεων με μήνυμα που στοχεύει στην καθαρή ενέργεια.

Τις απογευματινές ώρες 17:00 – 21:00, δράσεις του Energy Cluster Κρήτης μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την προώθηση συνεργασιών στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, έκθεση ηλεκτρικών οχημάτων, καθημερινή προβολή επιλεγμένων ταινιών με περιβαλλοντικό μήνυμα.

Η εταιρία μας, ως ενεργό μέλος του Cretan Energy Cluster, συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση των εκθεμάτων του Cluster και στηρίζει την εκδήλωση με φυσική παρουσία. Από τον Απρίλιο του 2018, συμμετέχουμε ενεργά στο Cretan Energy Cluster, με στόχο τη συνεργασία των εταιρειών και φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας και ενδιαφέρονται, να συνεργαστούν μεταξύ τους, για την προώθηση των λύσεων που προσφέρουν, την ανάπτυξη νέων συστημάτων και την ενημέρωση του κοινού για τις εφαρμογές αυτές.

ΣΚΟΠΟΣ

Με την ανάπτυξη της ενεργειακής κουλτούρας, συμβάλουμε άμεσα στη βελτίωση της οικονομίας και την ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα προστατεύουμε το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

Πηγή: www.heraklion.gr