Θέλεις να απολαύσεις την καλοκαιρινή βραδιά στο σπίτι σου ή και έξω αλλά τα κουνούπια έχουν διάθεση να σου πιουν το αίμα; Νομίζεις ότι εκτός το φως και τα στάσιμα νερά, δεν αγαπάνε κάτι άλλο; Διάβασε τα παρακάτω για να ενημερωθείς.

Κουνούπια και μόδα

Τα κουνούπια μάλλον έχουν το δικό τους στυλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι έλκονται από τα σκούρα ρούχα, ενώ αντιπαθούν τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα. Με άλλα λόγια, τα μαύρα, σκούρα ρούχα λειτουργούν ως σηματοδότης που τους οδηγεί κατευθείαν επάνω μας. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα βγεις στο μπαλκόνι, φόρα κάτι ανοιχτόχρωμο -κατά προτίμηση λευκό – κι άσε τα κουνούπια να ψάχνουν μαύρο.

Τα  φυτά είναι η ασπίδα μας

Οποιοδήποτε φυτό από το γένος της Κίτρου (κυρίως, τα εσπεριδοειδή) είναι ιδιαίτερα αντιπαθητικό για τα κουνούπια, μάλλον εξαιτίας της ιδιαίτερης και έντονης οσμής του, όπως έχουν δείξει μελέτες. Επιπλέον σύμμαχος σε  αυτή τη μάχη ο βασιλικός, η μέντα και το δεντρολίβανο. Αλλά το ιδανικό φυτό που λειτουργεί ως απωθητικό των κουνουπιών, είναι η Λαντάνα, της οποίας η παρουσία μειώνει στο μισό τον αριθμό των κουνουπιών που συχνάζουν στα μέρη σου, όπως έδειξε σχετική έρευνα.

Τα κουνούπια όσο κι αν πιουν δεν μεθάνε!

Στην  επόμενη καλοκαιρινή έξοδο, ειδικά σε μπαράκι ανοιχτό και φωτεινό, να είσαι έτοιμος για πολλά τσιμπήματα. Οι κώνωπες φαίνεται να έλκονται από όσους πίνουν αλκοόλ και ειδικά, μπύρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ αυξάνει τη θερμοκρασία μας και μας κάνει να κοκκινίζουμε και να ιδρώνουμε, δύο σημάδια κόκκινο πανί για τα κουνούπια.

Σου αρέσει το τριαντάφυλλο, λάθος…

Είπαμε για τις μυρωδιές που μισούν τα κουνούπια, αλλά έχουν και κάποιες που λατρεύουν. Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, η μυρωδιά που αγαπούν πιο πολύ είναι εκείνη των λουλουδιών και ειδικότερα, του τριαντάφυλλου. Επομένως, αν το άρωμα σου μυρίζει άνθη και ακόμα περισσότερο, τριαντάφυλλο, καλό είναι να μην το φορέσεις.

Άναψε

τον ανεμιστήρα που έχεις στο σπίτι. Τα κουνούπια μπορεί να είναι δεινοί κυνηγοί αίματος, ωστόσο δεν είναι και οι πρώτοι πιλότοι. Το πέταγμά τους είναι αδύναμο, επομένως αν βάλεις κοντά σου έναν ανεμιστήρα, τα ρεύματα θα τα κρατήσουν μακριά.

Επιπλέον, τα κουνούπια δεν συμπαθούν τον καπνό. Αλλά επειδή δεν θα βάλουμε φωτιά στο σπίτι μας για ένα παλιοκούνουπο, καλύτερα είναι να βάλουμε σήτες γιατί εκτός τα κουνούπια, μην ξεχνάμε, υπάρχουν και οι μύγες, μέλισσες και διάφορα έντομα και οτιδήποτε έρπει ή πετάει.

Αλήθεια τώρα;

Κάποια είδη κουνουπιών δεν προτιμούν καθόλου το ανθρώπινο αίμα. Επιπλέον, πολλά είδη κουνουπιών τρέφονται το βράδυ, ενώ άλλα τρέφονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν νομίζετε ότι κάθε κουνούπι που βλέπετε σας πίνει το αίμα, κάνετε λάθος, αφού μόνο τα θηλυκά κουνούπια πίνουν αίμα. Και τα δύο φύλα πίνουν νέκταρ, αλλά για να γεννήσουν τα αυγά τους, τα θηλυκά χρειάζονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά που μπορούν να πάρουν από το αίμα μας.

Ένα μέσο κουνούπι ζυγίζει περίπου 2,5 χιλιοστόγραμμα, ενώ όταν μας τσιμπάει, μπορεί να πιει πάνω από 5 χιλιοστόγραμμα αίματος, δηλαδή δυο φορές το βάρος του σώματος του. Είναι σαν ένα άτομο 80 κιλών, να πίνει 160 λίτρα νερό. Με τη μία.

Αν είστε έγκυος προφυλαχθείτε περισσότερο, γιατί τα επίπεδα γλυκόζης είναι σε υψηλά επίπεδα και είστε στόχος για τα κουνούπια.

Και ένα tip για το τέλος: Αν ανάψεις φωτιά στο camping, με προσοχή πάντα, πέτα μερικά βότανα όπως η μέντα, το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το φασκόμηλο, αφήνοντας το άρωμα και τον καπνό να δράσει, δεν θα πλησιάσει κουνούπι.